Chigwell VI Form Centre

Chigwell School
Chigwell

mosescameronwilliams architects was invited to submit design ideas for Chigwell School’s new VI Form Centre. The site is located in the picturesque village of Chigwell between Epping and Hainault Forests and less than ten miles from London. The brief for the design was to complement the strong vertical integration of the existing house system whilst providing a special place for students who are in their final two years at the School. The layout should encourage both team work and independent working/learning. A space that younger pupils aspire to use in the future, the new building is sufficiently large enough to gather one year group in a single space, and as flexible to allow for sub-division. It contains four classrooms, offices, informal study spaces, with a café on the ground floor; providing a comfortable learning/socialising environment to the pupils. The massing and elevations of the building has taken into account site constraints and opportunities such as the Green Belt, Chigwell Conservation Area and numerous surrounding Listed Buildings. Large glazed areas on the North and South facades make the building light and welcoming while the brickwork on the East and West sides respond well to the context.











close