Weston Atrium

University of Hertfordshire
Hatfield

The remodelling of the Weston Atrium at deHavilland Campus is the first project of the University’s 2020 Estates Vision and was completed in September 2012.

The Weston Atrium is a large enclosed space at the heart of deHavilland Campus linking the Academic Buildings, LRC and Weston Atrium. While a focus for substantial pedestrian traffic and University events its nature as an unheated space did little to encourage informal congregation and provide opportunities to meet, learn, relax or socialise. It is was a space which lacked clear ‘ownership’ and was utilitarian, uncoordinated, tired and facility poor. However, it was recognised that the existing space had great potential and following an intensive consultation process with internal stakeholders the remodelling of the Weston Atrium has been transformed into a dramatic facility rich, comfortable informal learning, meeting and socialising environment – a place that encourages people to linger and congregate; to learn, meet, and relax both during the day and into the evening; a place to sit without pressure ‘to buy’; a place that are more fluid and accessible.

mosescameronwillams architect’s conceptual design proposed the insertion of a ‘study deck’ at first floor that provides 24/7 space for students to study while retaining flexibility on the ground floor to host large scale events and exhibitions at the same time resolving the potential conflicts that could have arisen. The project also provides a dedicated space for the Students’ Union and a new Box Office, creating a new shop front for their services. 

The location was logistically challenging and delivered to a restricted programme over the summer period. The project opened on time to much acclaim and positive feedback from students, staff and visitors alike.





















Association of Interior Specialists Interior Fit Out - Gold Award - Healthcare & Education 2013


















close